Barnets dag på förskolan

En dag på Gamla Uppsala Montessori

Förskolan öppnar klockan 6:30 av personal på avdelningarna Regnbågen och Stjärnan. Under den första timmen har vi det lugnt och stillsamt så att barnen får en mjuk start på dagen. Vi lyssnar på lugn musik och barnen får starta upp i sin takt.

Förmiddagen

På förmiddagen råder full aktivitet på förskolan i vår förberedda miljö. Det finns material och övningar som passar för barn med olika intressen och olika personligheter. Pedagogerna på förskolan följer barnets intressen och visar så att barnet sedan själv kan utforska och träna sig att utveckla sin potential.

I den förberedda miljön på Regnbågen finns praktiska övningar, sinnestränande material, språk och matematikområden och så olika materiel inom historia, biologi, geografi och kultur. Ett exempel på teman vi arbetar kring är världsdelarna då vi ritar av världsdelspusslet och sedan färglägger i akvarell. Detta kan vi göra i vår fina ateljé där barnen också skapar med pärlor, klippövningar och andra material. I anslutning till ateljén finns en hörna för bygg och konstruktion. I matsalen har vi byggt olika rum för rollekar, gestaltning, spel, lego och gymnastik/rörelse. Vi arbetar mycket med empati och respekt för varandra på vår förskola genom teater och vårt sätt att möta varandra varje dag.

Inne på Stjärnan får barnen välja fritt av materialet i vår förberedda miljö. Allt material är i barnens nivå och de väljer själva vad de vill jobba med och pedagogerna finns där som stöd och hjälp. Vi arbetar också med projekt på både avdelningarna, som genomsyrar arbetsstunderna så att de barn som blir inspirerade kan vara med på sin nivå och barnens intressen ligger till grund för våra projekt.

Just nu arbetar vi med det här projektet.

Varje termin har vi några läroplansmål i fokus på avdelningen, här kan du läsa mer om vårt fokusområde denna termin.

Stjärnan delar gruppen sig på förmiddagarna. En grupp vistas utomhus en stund, och en grupp arbetar i de två rummen. Den förberedda miljön erbjuder material och övningar som är anpassade för barn mellan 1-3 år, till exempel rutschkana, bollhav, skapande och kökshörna. Här kan ni läsa mer om vårt fokusområde på avdelningen denna termin.

Samling och Lunch

Strax före lunch samlas barnen en stund på mattan mitt i rummet. Vi pratar om aktuella saker som datum och veckodag, vad som hänt under dagen eller kanske något nytt material som plockats fram. Vi sjunger tillsammans eller läser en bok. Samlingen byggs kring barnens önskemål och vi gör saker tillsammans där alla får synas och höras. Som ett exempel skickar vi ibland runt en sten och den som har stenen får berätta något och de andra lyssnar.

Samlingen avslutas med att de barn som varit med i matsalen och dukat berättar för de andra vad det blir för mat. Lunchen beställer vi från Happy Food. Vid lunchen tränar vi på att barnen ska ta från skålarna själva, hälla upp och be om det som de önskar. Även de yngsta barnen på förskolan får möjlighet att klara sig själva vid lunchen. Barnen dukar av själva och sedan går vi och tvättar oss innan det är dags att gå ut. På avdelningen Stjärnan går barnen och sover. Vi lyssnar på lugn musik och barnen somnar så småningom på sina madrasser.

Utomhus och mellanmål

Övriga barn på förskolan klär på sig och går ut. Barnen klarar sig jättebra själva vid påklädning, de flesta är helt oberoende av hjälp och behöver någon hjälp finns det alltid en kompis eller en vuxen att fråga. Vår gård sträcker sig runt förskolans lokaler och där finns klätterställningar, gungor, en stor sandlåda och gott om plats att cykla omkring på. Ibland går vi iväg på utflykter vid utevistelsen. Vi har nära till skogsmiljön i Von Bahrska häcken och till lekplatser i närområdet.

Under vinterhalvåret äter vi mellanmål inne och så fort det blir tillräckligt varmt äter vi ute på förskolans gård. Under de sista timmarna på eftermiddagen är vi ute eller inne beroende på väder och barnen fortsätter sina arbeten och lekar i den förberedda miljön. Personalen läser ofta för barnen under eftermiddagen eller vi leker lite lugnare lekar då barnen ofta börjar bli lite trötta. Den sista stunden på dagen arbetar avdelningarna tillsammans. Personalen informerar föräldrarna om hur barnet har haft det under dagen och om det varit något särskilt som hänt.

Created by Eric Cardenas for Gamla Uppsala Montessori